Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 15, 2015

Na tapetę -Białka

Witaj,
Dziś znów trochę teorii.
Białka są trzecim podstawowym składnikiem odżywczym. Tworzy duża grupę związków azotowych, wśród których wyróżnia się klasa protein, o  najdłuższych molekułach.
Opis na temat źródeł białka znajdziesz u Natalii Jeden gram białka dostarcza tylko 4 kalorie, dwa razy mniej niż tłuszcz, ale tyle samo co cukier. Różnica polega na tym, że białka nawet w pokarmach , które są w nie bardzo bogate, nigdy nie są aż tak skoncentrowane, jak mogą być cukry. Przyswajanie białek pociąga duże zużycie kalorii.
(Będę używała skrótu SDD czyli swoiście dynamicznym działaniem pokarmów) SDD to wysiłek energetyczny organizmu, potrzebny aby rozłożyć składniki pokarmowe na związki proste, które wchłoną się do krwiobiegu.
Aby przyswoić 100 kalorii czystych białek, rachunek okazuje się olbrzymi, bowiem białka zbudowane są z bardzo długich łańcuchów molekuł. Na ich przyswojenie trzeba zużyć 30 kalorii, pozostawiając organizmowi 70, czyli SDD białek wynosi 30%.
 Przyswajanie białek j…